Kúpeľňa bez plesní

Častým problémom kúpeľní je pleseň. Samozrejme pri vysokej vlhkosti ktorá v kúpeľní vzniká je problém vetrania. Najčastejšia chyba v týchto malých miestnostiach je aj to, že po sprchovaní veľa ľudí zavrie sprchový kút a tým znemožní rýchle vetranie sprchového priestoru. V sprche ostane ešte dlho vlhko a to je ideálne miesto na vytváranie plesní.

vlhko v k úte

Pri zariaďovaní kúpeľní dbajte na to aby vás nikto nepresviedčal o tom že v kúpeľní nie je potrebný ventilátor. Je a zohráva veľmi dôležitú úlohu. Dokonca si dovolím tvrdiť že tú najdôležitejšiu. Je jasné že veľa krát si poviete však je tam okno, ale to nikto nechce napríklad v zime otvárať a odoberá z miestnosti veľmi rýchlo teplo. Ventilátor je oveľa rýchlejší a efektívnejší.

Zehnder

Ďalšia moja rada je podlahové kúrenie a to úplne najlepšie nezávislé-elektrické ktoré sa dá pustiť samostatne aj mimo vykurovacej sezóny.

elektricke-podlahove-kurenie-vykurovanie

To isté platí aj pri radiátorových sušičoch ktoré je napojené na vykurovací systém, ale tu odporúčam dať kombináciu (kombi ventil) na to aby radiátor bol teplý aj keď kúrenie nejde. Je jasné že si chcete sušiť uteráky aj na jar či na jeseň, kedy ešte vykurovací systém je zrejme vypnutý. Na toto Vám kombi ventil urobí samostatne vyhrievanie radiátoru.

kombi ventilventil kombinovaný

Všetky tieto vyhrievacie systémy: podlahové kúrenie a radiátor spraví to aby v kúpeľní rýchlo nastalo sušenie a zabránilo tvorbe plesní. Tie sa samozrejme tvoria pri určitej vlhkosti a podlahové kúrenie robí nie len príjemný pocit na nohy, ale aj vytvára suchú podlahu. Radiátor zase robí prúdenie a ohrievanie vzduchu a to tiež pomáha vysúšaniu. A nakoniec ak všetky tieto prvky nemáte a už to nezmeníte existuje odvlhčovač ktorý udržuje miestnosť bez vlhkosti. Samozrejme toto riešenie je už posledné, ale zase najviac výkonné. Za krátku dobu sa vlhkosť v kúpeľni vytratí a prístroj sa sám vypne. 

Ventilátor už tiež existuje taký ktorý sám meria vlhkosť a tým sa sám reguluje a zapína a vypína. Pri takomto automatickom systéme je takmer nemožné, aby plesne mali možnosť sa vytvárať. Samozrejme tak ako som spomínal netreba zabúdať na to že po osprchovaní treba sprchu nechať otvorenú. Uloženie ventilátora je najlepšie pri zariaďovaní kúpeľne umiestniť čo najbližšie nad sprchový kút.

Ak máte kúpeľňu zo záchodom tak určite odporúčam ako som spomínal v článku o odsávaní zápachu z WC misy , lebo ventilátor pri sprchovom kúte po použití toalety by mal skôr opačný efekt a to ten, že by zápach iba premiešal po miestnosti.

80-1

V prípade že chcete viac poradiť či vysvetliť napíšte nám alebo nás navštívte osobne 

S pozdravom Váš tím REUT.sk